De eerste blockchain GSM komt er aan

Het is geen verassing voor sommigen maar het is nu officieel aangekondigd. HTC heeft bekend gemaakt dat zij bezig zijn met het ontwikkelen van een ‘blockchain smartphone’. Het zal de eerste GSM zijn die werkt met behulp van blockchain technologie.

Specificaties

Wat de telefoon precies gaat kunnen is nog niet helemaal duidelijk. Wel maakte topman Phil Chen alvast een paar specificaties bekend. Zo zal de telefoon, genaamd Exodus, standaard geleverd worden met een cryptocurrency wallet. Dit zal ervoor moeten zorgen dat iedere gebruiker op een heel makkelijke manier cryptocurrency kan kopen. De telefoon draait op het veelgebruikte besturingssysteem Android.

Verder werd het duidelijk dat decentralisatie en privacy centraal zullen staan binnen de GSM. Hoe dit er precies in de praktijk uit gaat zien is afwachten, maar de telefoon zal verschillende Dapps ondersteunen. Dapps zijn gedecentraliseerde applicaties die op blockchain werken. Persoonlijke gegevens van gebruikers worden gedecentraliseerd opgeslagen in plaats van bij een derde partij. Dat privacy een ‘big thing’ is, is duidelijk. Telegram, een concurrent van Whatsapp, is heel erg gefocust op privacy en lanceerde kort geleden een eigen ICO.

Releasedatum en prijs

Zowel de prijs als de releasedatum zijn nog niet bekend. Wel denken kenners dat Exodus niet meer in 2018 gelanceerd wordt. Het is de vraag hoe populair de smartphone gaat worden. Momenteel heeft HTC minder dan 1% marktaandeel binnen de mobiele telefoonbranche. Wellicht dat deze eerste blockchain telefoon het Taiwanese tech bedrijf een boost kan geven.