Gezond met je smartphone omgaan doe je zo

Er gaat geen dag voorbij waarop we onze smartphone niet gebruiken. Social media, games en andere apps nemen meer en meer tijd in beslag en we geven er gezamenlijk gewillig aan toe. Het online-tijdperk waarin we ons bevinden heeft natuurlijk vele voordelen, maar langzaam maar zeker komt ook de keerzijde aan het licht. Onze smartphones hebben een grote invloed, natuurlijk op sociaal gebied, maar ook op lichamelijk en mentaal vlak. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat onze nachtrust sterk wordt verstoord door smartphonegebruik en er worden steeds meer fysieke klachten gemeld. Heb jij je wel eens afgevraagd hoe je je smartphone bewuster, maar ook ‘gezonder’ kunt gebruiken? Hieronder hebben we een paar tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij voortaan op een gezonde manier met je telefoon om kunt gaan.

Habitanimals

We spenderen per dag gemiddeld drie uur aan onze technologische vriend. Drie uur! Je wilt niet eens weten hoeveel dat omgerekend per jaar is (totaal 1095 uur = meer dan 45 complete dagen). Je hoeft echter niet lang te zoeken naar een verklaring voor deze tijdsbesteding: mensen zijn constant op zoek naar ‘patronen en beloningen’ en als er iets is dat ons hiervan op onze wenken bedient is het – inderdaad – de smartphone. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, door middel van Apps kun je jouw smartphoneverslaving beperken.

Een voorbeeld van zo’n app is Forest. Jij stelt in hoelang je niet op je telefoon mag kijken en in die tijd laat de app een virtuele boom groeien. Als de tijd is verstreken is het geplante zaadje uitgegroeid tot een boom, maar als je al eerder kijkt wordt de boom genadeloos omgehakt. Het leuke is, dat er na 250 volgroeide digitale bomen ook daadwerkelijk een echte boom wordt geplant! Een andere handige app is Moments, hiermee houd je de doorgebrachte tijd op je smartphone bij en breng je in kaart hoeveel tijd je aan iedere app besteedt.

Hygiëne

Een andere reden waarom de smartphone niet bepaald goed is voor onze gezondheid heeft te maken met hygiëne. We zijn aan onze smartphone gekluisterd: we nemen ‘m overal mee naar toe en hebben het apparaat constant vast. Het gevolg? Je telefoon is een bron van bacteriën geworden! Gooi je verzameling hoesjes eens in een sopje, haal een doekje over je telefoon zelf en kies voor een glazen screenprotector met antibacteriële coating.  Dit scheelt in ieder geval al aanzienlijk in het aantal bacteriën dat zich op je telefoon nestelt.

Houding

De SMS duim is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen, maar ook de ‘tablet nek’ en de ‘i-Posture’ zijn volop in opkomst. Al deze termen zijn moderne vormen van RSI en worden veroorzaakt door het herhaaldelijk maken van dezelfde beweging. In dit geval gaat het dus om bewegingen die onlosmakelijk zijn verbonden met onze smartphones. Wat vaak goed helpt om lichamelijke klachten door telefoongebruik te voorkomen, is een Blackberry DTEK50 hoesje met een standaardfunctie. Hiermee zet je je smartphone namelijk neer in een kijkhoek naar wens en kan je heel comfortabel films er series kijken. Merk je dat je last begint te krijgen bij bewegingen die aan je smartphone te linken zijn? Twijfel niet en stap meteen naar een dokter of fysio, in het beginstadium zijn de klachten vaak goed te behandelen!

Alternatieven

Denk eens aan alle tijd die je plotseling overhoudt wanneer je wat minder lang bezig bent met het checken van de laatste social media feeds. Afspreken met vriendinnen, middagjes op stap of wat vaker sporten: allemaal dingen waarvoor je normaal gesproken je agenda zou pakken, blijken ineens best te doen. Er is genoeg te bedenken om jou te helpen afkicken van het appen, scrollen en swipen. Je kunt bijvoorbeeld een leuk hoesje ontwerpen met een afbeelding of quote, die jou helpt herinneren je smartphone weg te leggen. Ook helpt het al om een horloge te dragen in plaats van je telefoon gebruiken te kijken hoe laat het is. Daarnaast kun je gebruik maken van een papieren agenda en alle apps die je nauwelijks gebruikt verwijderen. Je zult zien dat dit al een hoop verschil maakt!

Onderhoud

Last but not least: privacy. Het is niet iets waar je direct aan denkt bij ‘gezond’ smartphonegebruik, maar veel mensen onderschatten het belang van het beveiligen van hun telefoon enorm. In je smartphone zijn ontzettend veel persoonlijke gegevens en contacten opgeslagen, dat zijn dus dingen waarvan je niet per sé wilt dat ze zomaar op straat komen te liggen. Simpelweg een wachtwoord op je telefoon instellen helpt al, maar ook twee keer nadenken voordat je een app download is verstandig. Veel apps vragen toestemming om bij je gegevens, contacten en foto’s te kunnen, sommigen zelfs tot het sturen van berichten! Druk niet zomaar klakkeloos op ‘accepteren’, maar ga voor jezelf na of dit wel logisch is voor de app die je downloadt. Zo niet? Kies er dan voor om de app niet te installeren en ga voor een alternatief.

Hoe zorg jij ervoor dat je smartphonegebruik gezond blijft?