Hoe beveilig ik webmail op mijn telefoon

Iedereen heeft wel eens een e-mail verstuurd. Per dag worden er zelfs meer dan 200 miljard e-mails verstuurd. Op het werk, thuis, in de trein. Het is een van de meest gebruikte communicatiemiddelen van de wereld. De laatste tijd hoor je steeds meer over internetcriminaliteit. Identiteitsfraude of het verkrijgen van je bankgegevens, dit kan gebeuren als je e-mail niet goed beveiligd is. Wij geven je hier een paar tips waarmee jij je webmail op je telefoon kunt beveiligen.

Gevaren e-mail

Als je e-mail niet goed beveiligd is, kan dit een aantal gevaren met zich meebrengen. Wist je bijvoorbeeld dat e-mails zonder toestemming van de geadresseerde gewoon gelezen mogen worden. Post valt onder briefgeheim, het is niet toegestaan om een brief te openen of te lezen als je geen toestemming hebt van de geadresseerde.

In een e-mail zetten we voornamelijk vertrouwde informatie. Denk hierbij aan bedrijfsgegevens of persoonlijke of financiƫle gegevens. Zonder erbij na te denken versturen we deze informatie over de mail. Waar wij echter niet over nadenken, is dat deze informatie onderschept kan worden. Tegenwoordig wordt er veel meer internetcriminaliteit gepleegd. Criminelen maken dan ook gebruik van e-mails.

Verzin een goed wachtwoord

Je hebt het vast en zeker al vaker gehoord; gebruik een goed wachtwoord. Bij je webmailaccount is dit erg belangrijk. Dit zorgt ervoor dat hackers niet gemakkelijk in je e-mail kunnen komen. Gebruik niet op elk account zoals Facebook en Instagram hetzelfde wachtwoord. Als hackers dit wachtwoord uiteindelijk gekraakt hebben, kunnen zij op elk account inloggen. Gebruik geen standaard wachtwoorden, maar gebruik letters, hoofdletters, getallen en speciale tekens. Hoe meer verschillende tekens je gebruikt, hoe moeilijker het wordt om jouw account te hacken.

Webmail beveiligen

Als je een webmail zoals Ziggo of Tele2 gebruikt om berichten te verzenden en je wilt dit graag veilig doen, let er dan op dat je een e-mail provider gebruikt die SSL ondersteunen. Dit is een veilige verbinding tussen de server en de bezoeker. Deze kun je gemakkelijk herkennen aan de https:// voor de domeinnaam. Let er dus op dat je geen webmail zonder https:// gebruikt. Dit betekent namelijk dat de website niet erg veilig is en dat je e-mail gelezen kan worden.