Kapotte telefoon: repareren of garantie?

Je kent het wel, je bent hartstikke zuinig op je telefoon. Je behandelt de telefoon nog altijd net zoals de eerste dag dat je hem kreeg, maar door één moment van onoplettendheid laat je hem uit je handen glippen. Wanneer je de telefoon opraapt vermoedt je het ergste en deze vermoedens worden werkelijkheid wanneer je de telefoon omdraait, er zit een grote scheur van onder tot boven in je scherm.

Het is een apart gevoel om met een gescheurd of versplinterd scherm rond te lopen en je probeert te zorgen dat zo min mogelijk mensen dit zien. Helaas heb je te weinig geld voor een nieuwe telefoon en is reparatie de enige optie. Door een kleine zoektocht op internet is de conclusie dat er drie opties zijn. De telefoon moet teruggestuurd worden naar de fabrikant, je schakelt een gespecialiseerd reparatiebedrijf in of je gaat zelf de uitdaging aan om het scherm te vervangen. Hieronder vind je de voor- en nadelen van deze drie opties.

Retour naar de fabrikant

De telefoon retour sturen naar de fabrikant is de meest veilige optie. Je telefoon wordt verstuurd naar één van de grote telefoonfabrikanten zoals Samsung, Apple of een ander merk. Zij laten de telefoon repareren door de experts ter plaatse en sturen deze na reparatie weer terug naar je op. Dit klinkt natuurlijk simpel, maar je moet je telefoon dus wel opsturen naar het buitenland en vaak gaat hier zeker een maand overheen voordat je het gerepareerde toestel weer terug kan verwachten. Daarnaast valt een gescheurd scherm vaak buiten de garantieregeling bij de meeste fabrikanten en kun je een peperdure rekening op je deurmat verwachten van de desbetreffende fabrikant.

Zelf vervangen

Je kunt je eigen telefoon ook zelf gaan repareren. Op internet kun je het nieuwe onderdeel bestellen en met het bijgeleverde gereedschap gaan je zelf aan de slag. Deze optie is een heel stuk goedkoper dan het retour sturen naar de fabrikant. Doordat je de werkzaamheden zelf uitvoert hoeft er geen duurbetaalde expert aan de pas te komen. Aan de andere kant is het natuurlijk niet makkelijk om een technologisch hoogstandje als een smartphone even zelf te repareren. Als onervaren leek heb je wel wat technisch inzicht nodig om dit klusje te klaren. Dit is alleen weggelegd voor degene met veel zelfvertrouwen en door iemand die enige kennis van zaken heeft. Je wilt natuurlijk geen fouten maken bij de reparatie die ten koste gaan van je dure smartphone.

Naar een gespecialiseerd reparatiebedrijf

Een gespecialiseerd reparatiebedrijf inschakelen is de snelste optie van de drie. Je telefoon zal binnen een half uur gemaakt kunnen worden en vaak kun je er nog op wachten ook. Het is natuurlijk stukken veiliger om je telefoon reparatie door een specialist te laten uitvoeren. Zorg er wel voor dat je weet dat het reparatiebedrijf garantie geeft op de reparatie, zodat je niet alsnog in de problemen komt na de reparatie.