Waarom gaan smartphones niet lang mee?

Een smartphone gaat jammer genoeg geen vijf jaar mee. Vijf jaar is een lange tijd als het aankomt op de levensduur van elektronische producten. Een televisie gaat tegenwoordig misschien dit aantal jaren mee maar dit geldt niet voor een mobiele telefoon. Wie doet er tegenwoordig nog drie jaar met een smartphone? Tegen de tijd dat het 2-jarige abonnement afgelopen is kiezen de meeste mensen voor een nieuw model.

Hoelang gaat een smartphone mee?
Een smartphone heeft een relatieve korte levensduur. Uit recente onderzoeken blijkt dat de gemiddelde levensduur van een smartphone tegenwoordig 15 tot 18 maanden is. Dit is zelfs nog korter dan de lengte van een 2-jarig contract. Dit is te lezen in dit artikel van Tros Radar. De korte levensduur is te verklaren doordat een derde van toestellen binnen deze periode kapot gaat. Dit zijn meestal geen mechanische problemen maar eerder schade door vallen of stoten. Een deel van de smartphones wordt hiernaast gestolen of de eigenaar raakt het toestel kwijt.

Wat gebeurt met het oude toestel?
De beperkte gebruiksperiode van smartphones zorgt ervoor dat veel smartphones niet meer gebruikt worden na deze periode. Dit is niet alleen het gevolg van dat de apparaten makkelijk defect raken of gestolen worden maar doordat het is ook het geval deze uit de mode raken, traag of gewoon niet meer goed werken. Er wordt na de gebruiksperiode vaak niets meer gedaan met het verouderde toestel wat de fictieve berg afgedankte smartphones steeds groter maakt.

Hergebruik en recycling
De grote hoeveelheden verouderde en afgedankte smartphones hebben veel grondstoffen waar niets mee gedaan wordt. Terwijl al deze smartphones ergens in huis liggen weg te stoffen kan er iets veel beters met de grondstoffen gedaan worden. Dat is het idee achter het recyclen van smartphones. Veel bedrijven zoals reBuy (klik hier voor ervaringen) kunnen de grondstoffen goed gebruiken voor de productie van nieuwe producten. Dit hoeven geen smartphones te zijn maar het is ook mogelijk dat de grondstoffen gebruikt worden voor compleet andere producten.

Bij fabrikanten is er de alsmaar toenemende behoefte aan de grondstoffen. De recycling bedrijven willen daar iets aan veranderen door smartphones in te kopen. De recycling bedrijven kopen afgedankte smartphones op om deze te hergebruiken. Op deze manier kunnen de onderdelen en materialen gerecycled worden.